tiistai 11. maaliskuuta 2014

Keep Calm And Eat Sushi

Viime viikonloppuna se taas iski: sietämätön sushihimo. Mulle harvemmin kehittyy pakkomielteitä karkkiin/jäätelöön/sipseihin/hamppareihin/pizzaan ym ym ym, mutta raaka kala, levä ja wasabi saa vähintään kerran kuukaudessa sellaiset kuolamäärät valumaan suupielistä että huh. Tätä herkkua olen nauttinut ensimmäisen kerran kokeilunhaluisten vanhempieni ansiosta jo 90-luvun puolivälissä, jolloin sushi oli Suomessa vielä täysin aliarvostettua. Onneksi levärullien ja riisipalleroiden trendikkyys on niistä päivistä noussut pilviin mahdollistaen sushiravintoloiden leviämisen kauemmaksikin kuin keskustaan ja sushitarvikkeiden saannin jopa lähi-Alepasta. Jos joku sushibaarin perustamista miettivä ihminen osuu joskus lukemaan tämän jutun, niin HUOMIO, Helsingin Viikissä on valtava sushipuljun kokoinen aukko!!!

Alun uhkailuistani huolimatta en ole esitellyt blogissani vielä ainuttakaan ruokaohjetta, joten nyt on korkea aika läjäyttää pari lempparia sushimallia kehiin!


Tämä klassinen maki-rulla on oma henkilökohtainen suosikkini. Ohut kerros riisiä leväarkin päälle, täytteet sisään ja tiukaksi rullaksi kääräisy. Täytteiksi kelpuutan yleensä lohta, avokadoa, kurkkua, surimipuikkoja, jokirapuja tai mätiä. Halutessaan voi levittää Creme bonjour-katkarapu-tuorejuustoa tai vastaavaa täytteiden päälle, jolloin rullasta tulee täyteläisempi. Wasabia unohtamatta!


Uramaki eli nurinpäin rullattu sushi on herkullinen ja hieman haastavampi vaihtoehto makeille. En mene takuuseen uramakin oikeaoppisesta valmistustavasta, sillä olen surkea opetusvideoiden seuraaja. Omat uramakini olen saanut onnistumaan seuraavalla taktiikalla: Riisiä normaalisti leväarkin päälle, sen jälkeen arkin kääntäminen hyvän kokoisen kelmun päälle niin, että riisipuoli tulee alaspäin. Kelmulle voi halutessaan ennen tätä ripotella seesaminsiemeniä. Sitten riisiä arkin paljaalle puolelle, täytteet päälle ja varovainen rullaus kelmua samalla poistaen.


Tämän klassisen lohi-nigirin osaa valmistaa tumpeloinkin sushinnälkäinen. Riisi pyöritellään palloksi, puristetaan sen päälle tippa wasabia ja leväytetään lohiviipale päälle.


Tämä kuva ei tee minkäänlaista oikeutta siinä esiintyvän tavaran maulle :D Kyseessä on siis edellisen kaltainen riisipallo, jonka päällä on jumalainen tonnikalatöhnä. Reilu annos samanmoista tahnaa syntyy purkista tonnikalaa, desistä majoneesia sekä valko- ja mustapippurista ja suolasta.


Uusin sushitietämykseni lisäys on mädillä täytetty sushivene, joka osoittautuikin melkoiseksi herkkupalaksi. Tekele muodostuu riisipallosta, jonka ympärille on kietaistu leväsuikale. Täytettä lisätään reunoihin asti ja haukkaistaan koko  möhnä parempiin suihin.

Arvasin jo etukäteen mitä tällaisen postauksen kirjoittamisesta seuraa: lohiostoksille mars!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti